‘Berliner Tagebuch’ naar het NFF ’12

Rosemarie Blank’s  documentaire Berliner Tagebuch gaat op donderdag 13 september in première in het Ketelhuis te Amsterdam en zal daarna zowel in het Ketelhuis als op verschillende plekken in het land te zien zijn.

Distributeur is Rieks Hadders van Mokum Filmdistributie. De film is ook geselecteerd voor het aankomende Nederlands Filmfestival in Utrecht.

De film is een persoonlijk visueel verslag over Berlijn , de stad waar Rosemarie Blank oorspronkelijk vandaan komt. Vanuit haar gevoel Nooit ergens helemaal thuis te zijn en haar herinneringen aan vroeger, gaat zij op pad om er achter te komen, waarom veel Buitenlanders zich juist in Berlijn op hun gemak voelen.

Vanuit die gedachte is zij allerlei Arabieren, Turken en Koerden, maar ook musici en levenskunstenaars die van elders gekomen zijn tegen gekomen ;  mensen  voor wie de Duitse hoofdstad een bron van inspiratie is, die hen een mogelijkheid biedt een zelfstandig bestaan op te bouwen. De eerste ontmoetingen in deze documentaire vonden vrijwel altijd plaats in de openbare ruimte, in de U – Bahn of S – Bahn. Spontaan, vaak zonder te weten wie de filmmaakster voor zich had, leverde dat spannende momenten op. Eenmaal in gesprek gekomen, liet vrijwel iedereen op een opgewekte manier zien zich in Berlijn thuis te voelen, zonder het gevoel te hebben de eigen culturele achtergrond te hoeven ontkennen.

De film is een ontdekkingstocht naar het Berlijn in Rosemarie Blank zelf en naar de vraag waar je eigenlijk thuis bent!